Terug naar Recepten

Basisbereiding en tips!

Gepubliceerd op:
Basisbereiding en tips!

Asperges zijn bijzonder. Ze kondigen het voorjaar aan en ze zijn vooral heel erg lekker. Er zijn tientallen manieren om asperges te bereiden. Als asperges met zorg en liefde worden behandeld, proef je dat meteen terug. Kleine moeite, groot plezier. Hierbij de basisbereiding van witte asperges en enkele tips, zodat u straks alle kanten met deze delicatesse op kunt!

Asperges bewaren
Ongeschilde asperges kunt u het beste bewaren in een vochtige theedoek in de koelkast. Controleer regelmatig of de theedoek nog vochtig is! Als u de asperges geschild wilt bewaren verpakken we ze graag voor u in een speciaal doosje. Op beide manieren kunt u de asperges 5 dagen in de koelkast bewaren. 

Asperges schillen
Zet de asperges voor dat u ze gaat schillen 15-30 minuten in koud water. Zo gaat het schillen makkelijker. Met een dunschiller zijn witte asperges het makkelijkst te schillen. Leg de asperge plat neer en schil rondom vanaf ongeveer 2 centimeter onder de kop naar beneden. Schil twee keer in het rond, zodat er geen vezelachtige stukjes overblijven. U kunt de asperges ook laten schillen in een van onze winkels, dan kunt u ze thuis meteen bereiden. Groene asperges hoeven niet geschild te worden, alleen een stukje van de onderkant moet afgesneden worden.

Basisbereiding van witte asperges
Als het om de hoeveelheid gaat, heeft u per persoon 350 gram geschilde asperges nodig. Dit is 500 gram ongeschild. Leg de asperges in ruim, koud water en voeg eventueel wat zout toe. Breng de asperges aan de kook en laat ze, afhankelijk van de dikte, 8 tot 10 minuten doorkoken.
Laat tijdens het koken van de asperges de asperges zoveel mogelijk met rust; hoe meer beweging in de pan, des te groter de kans dat uw asperges breken. Als het einde van de kooktijd in zicht is, controleert u de gaarheid van de asperges met een vork of mes. Prik voorzichtig in de ondereinden van de asperges; voelt u weinig tot geen weerstand en zijn de stengels zacht, dan zijn de asperges gaar.

Basisbereiding van groene asperges
Kook de groene asperges in ruim water met een snufje zout in 3 minuten beetgaar. Kook ze 5 minuten, als u van zachte asperges houdt. Haal de asperges met een schuimspaan voorzichtig uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.

Asperges op de traditionele manier

Asperges op de traditionele manier
Een feestelijke voorjaarsmaaltijd voor 4 personen
 

Asperge-crèmesoep

Asperge-crèmesoep
Volg eerst het basisrecept voor het bereiden van asperges, deze vindt u hier. Daarna kunt u deze heerlijk verse asperge-crèmesoep maken.